f t g m
Copyright 2024 - Bağder Hazırlayan:Ali ÖKTEN

TEDAVİ DANIŞMANLARI VE TEDAVİ KURULUŞLARI

AMATEM VE BAĞIMLILIKLAR

kurulus amatem elele

İstanbul Bakırköy Prof.Dr.Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ,üsküdar'daki Atik Valide Külliyesi'nde yer alan Toptaşı Bimârhanesi'nin devamı olarak kuruldu. Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ve Sağlık Bakanı Refik Saydam'ın onayı ile 1924 yılında başlayan taşınma süreci 15 Haziran 1927'de tamamlandı ve Toptaşı Bimârhanesi kapatıldı. Hastane, İstanbul Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi adıyla Reşadiye Kışlası arazisinde hizmet vermeye devam etti. Hastane, aynı zamanda Türkiye'deki modern psikiyatrinin de kurucusu olarak kabul edilen Dr. Mazhar Osman (1884-1951), öğrencileri Dr. Fahrettin Kerim Gökay, Dr. Şükrü Hazım Tiner, Dr. Ahmet Şükrü Emet ve Dr. İhsan Şükrü Aksel'in desteği ile kurulmuş ve gelişmiştir. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman, Türkiye'de psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji/beyin cerrahisinin gelişmesine katkıda bulundu. Hastanede beyin cerrahisi servisinin kurulmasına öncülük etti. Bunlarla birlikte, akıl hastalıklarıyla ilgili kavramları, anlayışları değiştirmiş; psikiyatrinin tıbbın içinde bir dal olarak değerlendirilmesi ve ülkemizde tanınmasında; birçok hekimin ihtisas olarak psikiyatriyi seçmesinde önemli katkısı olmuştur. Tıp literatürüne çok sayıda eser kazandırmış; 1940'a kadar başhekimlik görevini sürdürmüştür. 1940'lı yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi ekonomi bozulmuş, yeterli olmayan devlet yardımları daha da azalmıştı. Bu dönemde hasta sayısı 3000'den 5000'e çıktı. Yeni kurumların açılamaması aynı yatak sayısına hastanın ilave olmasına yol açtı; bu durum Bakırköy'de ölüm oranlarının artmasına sebep oldu. Bu yıllarda hastanenin çevre düzenlenmesine ve binaların yenilenmesine de katkıda bulunuldu. Hastanenin kurulduğu “İç Bahçe” olarak adlandırılan alana 4000 m uzunluğunda duvarlar çevrildi. Reşadiye Kışlası binaları restorasyonu yapılarak, bazı pavyonlar iki katlı hale getirildi. Bakırköy'ün gerekse Türkiye'deki psikiyatri çevrelerinin simge görüntülerinden “Düşünen Adam” heykelinin açılışı gerçekleştirildi. Hastanede 1960'lı yıllarda, modern psikiyatrinin öngördüğü plan ve projeler hazırlandı, Hastanenin kurulduğu ilk günden beri yapılan meşguliyetle tedavi yöntemi geliştirildi. çok sayıda atölye hizmete sokuldu; nakış, dikiş, çiçek, marangoz ve maket atölyeleri açıldı. İlk defa ülkemizde açık havada bine yakın hastanın hep birlikte spor aktivitelerine katılması sağlandı, senede bir gün olmak üzere hastanenin spor alanında şölenler düzenlenmeye başlandı. Açık Kapı, Yarı Açık Kapı ve Kapalı olarak üç bölüm oluşturuldu. Bu dönemde de yaşanan en büyük sorun yatak kapasitesinin üzerinde hasta olmasıydı. Dr. Faruk Bayülkem'in başhekimlik yaptığı bu dönemde, hastane dışı toplum içi ruh sağlığı hizmetleri de önem taşımaktadır.

Türk Ruh Hastaları Derneği'nin maddi desteği, hastanede çalışan klinik şeflerinin işbirliği ile ülkemizde ilk Ruh Sağlığı Dispanseri, hastaneye bağlı olarak İstanbul'da Aksaray'da hizmete girdi. Bunu sırasıyla Kocamustafapaşa, Kasımpaşa, Eyüp, üsküdar, Sağmalcılar, Beşiktaş Ruh Sağlığı Dispanserleri izledi. 1980'li yıllarda, yatan hasta sayısını en aza indirgemek için Ayakta Psikiyatri Tedavi ünitesi/ATü kurularak poliklinik hizmetlerine ağırlık verildi. Yatırılan hastaların, süratli tetkik ve etkin tedavi ile yatış süreleri kısaltıldı. Hastanede uzun süreden beri yatmakta olan hastalardan uygun durumda olanlar taburcu edildi. Hastanenin tedavi ve bakım koşularının düzeltilmesi amacıyla 1980'de Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı kuruldu. Başhekim Dr. Yıldırım Aktuna'nın öncülüğünde başlatılan medya kampanyası aracılığıyla Vakıf adına toplanan bağışlar bu amaç için kullanıldı. 1990'lı yıllarda hastanenin işleyiş ve iletişim çalışmalarında yenilikler yapıldı. Yeni servislerin, cihazların hizmete girmesi ve uzmanlık alanlarının çeşitlenmesi sağlandı. 1980'li yıllarda başlatılan bilimsel çalışmaların geliştirilerek devam ettirilmesi ve uluslar arası alana da bunları taşımak amacıyla “Uluslararası Bakırköy Günleri” düzenlendi; psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurji bilim dallarını kapsayan bilimsel etkinlikler organize edildi. 2000'li yılların başında, Raşit Tahsin Duygudurum Bozuklukları Merkezi, çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi ünitesi/ÇEMATEM, Ergen ve Genç Erişkin Kliniği, Uyku ve Epilepsi Araştırmaları Merkezi/UYEPAM ile Psikotik Bozukluklar Merkezi gibi yeni birimler açıldı. Günümüzde Türkiye'nin en gelişmiş Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne sahip olan Hastane, klinik araştırmalarda ve bilimsel üretimde önemli rol oynamaktadır. Kurum, Cumhuriyet Dönemi'nin en büyük ruh ve sinir hastalıkları hastanesi olmakla beraber, bu alanların gelişmesindeki rolünü günümüzde de devam ettirmektedir.

Güncel Haber

  

 

haber vatan

haber kurul4

 

haber kurul1haber kurul5haber kurul7haber kurul8haber kurul6

 

 dansmamerkez haber

 

Güncel Haber 2

duyuru bskBAĞDER AVCILAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ZİYARETİ

BAĞDER derneği olarak Avcılar Belediye Başkanı Sn.Handan Toprak ziyaret edildi. Başkan'a derneğimizin açılışından bu yana araştırmalarımızın sonuçları aktarıldı. Kendisi bu konularda hassasiyetini ileterek derneğin hertürlü etkinlik ve çalışmasına destek vereceklerini ifade etti. Derneğimizin Mart ayı başında yapmayı planladığı BağDer İstişare Kurulu Toplantısına kendileri davet edildi ve Başkanımız bu toplantıya katılacağını belirtti. Başkan bölgede alkol ve madde bağımlılık merkezlerine ek olarak  tam teşekküllü sigara bırakma merkezini de yakın bir zamanda açmayı planladıklarını söylediler.

haber2 cizgikollejsilivri

haber2 cizgikollej

haber2 mnkaynar

BAĞDER İSTİŞARE KURUL GÖNÜLLÜLERİ ZİYARET EDİLDİ.

28.2.2017 Bağder İstişare Kurul Gönüllü üyeleri ziyaret edildi.Mekmetçik Ortaokul Müdürü Besam Dernek Başkanı Mehmet Nuri Kaynar, Çizgi Kolleji Silivri Müdürü Akın Karabağ, Çizgi Kollejleri Yönetim Kurulu Başkanı Ulaş Velioğlu ve kardeşi Savaş Velioğlu ile verimli bir fikir alışverişi yapıldı.Tüm Bağder Gönüllüleri Derneğimiz çalışmaları hakkında fikir ve desteklerini esirgemeyeceklerini ifade etti.Kendilerine Teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 haber kaymakamlk1

 

''BENİMOYUNUM BENİM TERAPİM'' AVCILAR KAYMAKAMLIĞI PROJE TANITIM TOPLANTISI

Bağımlılıkla Mücadele Derneği yönetimi olarak Avcılar kaymakamlığının düzenlemiş olduğu '' Benim Oyunum,benim terapim'' proje tanıtım toplantısına katılımda bulunduk.Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Sayın Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan beye,İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Emin Engin beye, Proje Koordinatörü Sayın Melek Turan hanımefendiye ve bütün emeği geçen takım arkadaşlarına Teşekkür ediyoruz.


Güncel Haber 3

 

haberler hulusidogan

haber kaymakamlik

AVCILAR KAYMAKAMI SN.HULUSİ DOĞAN BAĞDER DERNEĞİ OLARAK ZİYARET EDİLDİ.

Avcılar kaymakamı Sn.Hulusi Doğan makamında ziyaret edildi.Kaymakamlık olarak yapılacak projelerde birlikte yol alabilmenin uygun olduğu ifade edildi.Ayrıca Avcılar Kaymakamlığı olarak gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi alındı.'' BENİM OYUNUM,BENİM TERAPİM'' projesi en dikkat çekici olanıydı.BAĞDER Derneğini sahada aktif olarak görmek istediğini belirten Hulusi Doğan'a Bağder derneği olarak Eğitim Uzmanlarımızla ve saha çalışmalarımızla destek sözü verdik.Mart ayı başında yapılacak geniş katılımlı Bağder İstişare Heyeti toplantısı hakkında istişarelerde bulunuldu.

haber bagderarac

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE DERNEĞİ ARAÇLARI YOLLARDA

Bağımlılıkla Mücadele Derneğinin araçları ve araç reklamları tamamlandı. Diğer hazırlıklarımız da kısa zamanda tamamlanarak Mart ayının ilk haftasında ilk istişare toplantımızı gerçekleştireceğiz. Sonrasında ise geniş katılımlı basın mensuplarının katılacağı basın açıklaması neticesinde çalışmalarımızı başlatmış olacağız. DERDİMİZ VATAN, MİLLET VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİDİR.

3-Aktivitelerimiz...

Ziyaretçi Sayacı

122048
BugünBugün53
DünDün43
Bu HaftaBu Hafta223
Bu AyBu Ay928
Bugüne KadarBugüne Kadar122048